Op de Tange groeien verschillende inheemse bomen, struiken en kruiden. Sinds een aantal jaar is er ook een kruidentuin met hierin diverse geneeskrachtige kruiden. Ik heb de opleiding Tuin- en Landschapsinrichting gestudeerd en de opleiding tot herborist (kruidenapotheker) afgerond. Ik maak op aanvraag kruidenproducten met behulp van biologische kruiden, en indien mogelijk uit eigen tuin, of ik help je om te kijken naar waar je profijt van zou kunnen hebben.
Kruiden zijn geen ‘instant’ verbeteraars. Wil je ‘effe snel’ en direct resultaat dan kan ik je helaas vaker ‘niet dan wel’ helpen. Ook zal ik altijd je vragen of je al een huisarts hebt gesproken. De verantwoordelijkheid voor jouw eigen gezondheid staat altijd voorop en die kan ik niet van je overnemen. Wel kunnen kruiden op een duurzame manier ondersteunen en dat komt omdat we al duizenden jaren ons met kruiden hebben gevoed. Ook dankzij de westerse geneeskunde worden we steeds ouder omdat deze er nog steeds in slaagt om ontdekkingen te doen om ernstige ziektes te behandelen.
Helaas worden we echter ook weer ongezonder doordat de laatste 50 jaar ons voedingspatroon enorm is gewijzigd. Van langzaam op natuurlijke wijze geteelde groentes en fruit uit de volle grond zijn we vooral ‘snelle’ groentes geteeld op steenwol en in kassen en met behulp van kunstmatige meststoffen gaan eten. En voor deze snelle, kwalitatief laagwaardige producten, wordt Nederland als landbouwnatie zelfs wereldwijd geroemd. Maar helaas bevatten deze snelle groentes en daaruit gemaakte producten nauwelijks inhoudsstoffen en gezonde bacteriĆ«n die onze lichamelijk gezond houden. De enorme hoeveelheden bewerkt voedsel en suiker (etenswaar uit de fabriek) die we eten zijn ook heel erg slecht voor ons. Het resultaat is dat onze darmflora (met goede bacterien die ons voedsel omzetten), ook wel het tweede brein genoemd, nog maar een fractie is van de darmflora die onze voorouders hadden.
Op de Tange worden de kruiden geteeld op zoveel mogelijk natuurlijke wijze. Dat is ook de reden dat ik met name gebruik maak van inheemse, Nederlandse en Europese, kruiden. Bij de teelt staat circulariteit voorop: ik gebruik regenwater bij droogte, compost van eigen ezelmest, blad- en snoeiafval en kalk van eierschalen van eigen kippen. De grond moet zichzelf verder dragen.
Verdroging is in de Achterhoek een groot klimaatprobleem. Net als verzuring door stikstofuitstoot. Door regenwater op te vangen in gierkelders en door bosaanplant met klimop (klimop vangt fijnstof af) proberen we de komende jaren De Tange in balans te houden. En hopen we op meer natuurinclusieve landbouw in de omgeving.